15 maj är sista dagen för att välja till gymnasiet i höst.
I Danderyd utanför Stockholm finns en gymnasieskola som erbjuder en gedigen utbildning kryddad med marina upplevelser, erfarenheter och äventyr.
– Våra elever utvecklar handlingskraft och självtänkande genom vår pedagogiska idé och den marina profilen, som går ut på att varva teori och praktik för att nå en djupare kunskap, säger Lee Stern, biträdande rektor på Marina läroverket.
Bilder: Kolla in världens häftigaste klassrum
Sajten gymnasium.se genomför varje år en undersökning bland blivande gymnasieelever. Den senaste undersökningen, som publicerades i augusti 2018, visade att 70 procent av högstadieeleverna tycker att det är svårt att välja skola och program till gymnasiet.
Ungdomar anser också att valet kan skapa stor stress eftersom det finns många skolor och program att välja mellan.
Kanske inte så konstigt, det handlar trots allt om ett beslut som kommer att påverka framtiden. Och det vill till att du funderar både en och två gånger extra innan gör ditt val av gymnasieskola och program.
”Omfamnande kultur”
Många elever efterfrågar mer information om skolans atmosfär, om nuvarande elevers upplevelser och vilka framtidsmöjligheter de kommer att ha efter gymnasietiden.
– På vår skola har vi en omfamnande kultur. Vid val av skola gäller det att fundera på ”var trivs jag, var kan jag blomma”. Det ska ju kännas roligt och intressant att gå i skolan – du ska göra det varje vardag i tre års tid, säger Lee Stern, biträdande rektor på Marina läroverket.
En skola vid kajkanten
I Danderyd, en mil norr om Stockholm city, finns Marina läroverket, en fristående gymnasieskola i marin miljö.
Skolan ligger vid kajen mot Saltsjön i Stocksunds hamn där också de fartyg lägger till som används i undervisningen.
– Vi är en ganska liten och gemytlig skola med runt 500 elever från hela stor-Stockholm. Miljön här är fantastisk, skolan ligger precis vid vattnet. En av byggnaderna ligger till och med i vattnet och vår lunchmatsal, med uteservering på sommarhalvåret, hittar du på själva kajkanten med magisk utsikt över Stocksundet, säger Lee Stern.
Varva teori och praktik
Med sin marina profil förespråkar Marina läroverket lärande med världen som klassrum och med segelfartygen som verktyg.
Men de som kanske tror att det bara handlar om segling och vatten på skolan har fel. Här används den marina miljön som inspiration i undervisningen och det hela blir en miljöupplevelse, ett kulturutbyte och ett kunskapsinhämtande utöver det vanliga.
– Vi eftersträvar att tiden i gymnasiet ska vara rolig och lustfylld, och ge en god grund för fortsatta studier eller yrkesliv. Vi tror på att eleverna når en djupare kunskap om teori och praktik varas, förklarar Lee Stern.
Möjliggör vidare studier
På Marina läroverket erbjuds fem olika utbildningar.
- Ledarskap och kommunikation.
Samhällsprogram med inriktning beteendevetenskap. - Företagande och entreprenörskap.
Ekonomiprogram med inriktning ekonomi. - Marinteknik – service och reparation.
Marinteknisktprogram med inriktning på service och underhåll av fritidsbåtar. - Marinbiologi
Naturbruksprogram med två olika inriktningar:
– Marinbiolog – naturvetenskap och vidare studier.
– Vatten och miljö – praktiskt arbete inom området.
– Alla våra utbildningar ger möjlighet till grundläggandebehörighet till högskolan och olika nivåer av särskilda behörigheter, säger Lee Stern och fortsätter:
– Marinteknik är ungefär som ett fordonsprogram kan man säga, men då för fritidsbåtar. Branschen skriker efter duktiga marintekniker och alla som vill får jobb direkt efter gymnasiet. När det gäller Marinbiologiutbildningen har vi två inriktningar, båda innefattar 400 poäng marinbiologi. Den ena har fler mer praktiska kurser i övrigt och leder till arbete inom området. Man kan bland annat arbeta med turism, fiske, resor och sjöliv. Den andra inriktningen är mer teoretisk, har en naturvetenskaplig inriktning och förbereder eleverna för vidare utbildningar på högskolan,
Titta in i världens häftigaste klassrum!
Alla gör långsegling
Förutom detta gör samtliga elever på skolan delar av sin utbildning ombord på skolans båtar och skepp i Östersjön, Atlanten och Medelhavet. Alla får praktisera navigation och sjömanskap, samt genomgå säkerhetsutbildningar. Alla som går en utbildning på Marina läroverket får också någon form av nautisk utbildning.
– Våra program är i grunden som vilken gymnasieutbildning som helst. Det vi har här är en marin profil och en pedagogisk idé för att göra lite mer av gymnasietiden. Att segla och få utbildning till sjöss är en del av vår utbildning. Alla som går på skolan åker på en långsegling, det är lite olika längd på den beroende på program, säger Lee Stern och fortsätter:
– Alla elever har en långsegling på 3-4 veckor med vårt skolsegelfartyg Älva under sin skoltid. Marinbiologiutbildningarna gör två långseglingar, en i åk2 och en i åk3. Livet ute till havs och i naturen tillsammans med klasskompisar, lärare och besättningsmän ger ett mervärde till utbildningarna som uppskattas av både elever och personal.
Utbildning till sjöss
Många av eleverna som i dag går på skolan och de som tidigare har varit elever hyllar just långseglingarna och vad tiden till sjöss har gett i form av gemenskap, minnen och upplevelser.
– Det roligaste har varit våra otroliga långseglingar, allt man får se och uppleva. Att vara nära naturen och varandra, fantastiskt, säger Arvid, 17 år, som studerar på marinbiologiprogrammet.
Eleverna mönstras som jungmän, en nybörjarbefattning ombord, under utbildningsresorna. Ombord bedrivs sedan undervisning i de ordinarie skolämnena och längs seglingsrutten görs en mängd olika studiebesök inom respektive inriktning. Ombord tränas eleverna dessutom bland annat i samarbetsförmåga och problemlösning.
– Eleverna lär sig att ta ansvar och får arbeta rent praktiskt. Ombord är man mer människa än att man är i en elevroll. Man lär känna eleverna på ett annat sätt på resorna. Det blir laget före jaget – alla hjälps åt att lösa alla problem och svårigheter som kan uppstå, säger Jan Östman, lärare i marinbiologi.
”Kärlek till skeppet”
På långseglingarna med Älva delas ansvaret upp mellan alla och man har ett speciellt vaktsystem med olika uppgifter som behövs ombord ett fartyg. Det handlar om allt från navigation, hamnvakt och studievakt samt att ett lag ansvarar för Byssan – matlagningen ombord på fartyget.
– Att vara tillsammans under de omständigheterna ger en gemenskap. Det blir en delad upplevelse som inte bara är mellan elever och lärare på samma segling utan även mellan elever som seglade för tio år sedan och elever som seglar i dag. Och eleverna utvecklar en kärlek till skeppet, säger Lee Stern med ett skratt.
Den årliga seglatsen för skolfartyget Älva börjar vid skolan i Stocksund vid skolstart i augusti och första etappen går till England där man byter elevgrupp. En ny klass tar över och seglar vidare mot Malaga/Marocko för nytt byte, och därefter är det segling till Kanarieöarna. Väl där sker ytterligare gruppbyte och sedan vänder fartyget hemåt med ungefär samma stopp och byten på vägen tillbaka.
– Det är härligt att se gruppdynamiken på en segling, eleverna blir så sammansvetsade. Jag kan säga att det brukar vara en slags klass innan en segling och en helt annan efter en segling. Eleverna utvecklas otroligt, säger Micke Loven, lärare i fysik och matematik.
– På seglingarna får man se eleverna i en annan situation än i klassrummet. Vissa kanske inte syns så mycket på vanliga lektioner hemma, men de kliver fram i en annan miljö. Det är härligt, säger Bengt Wallin, lärare i navigation och segling.
”Nyckel till framtiden”
Vanliga utbildningar, men med segling och marina inslag i schemat, är alltså det som erbjuds på Marina läroverket. Vi ställde några korta frågor till den biträdande rektorn Lee Stern.
Så varför ska 9:or egentligen söka sig till Marina läroverket?
– För att man är intresserad av våra utbildningar, är nyfiken på den marina profilen och för att man känner att man skulle trivas här! Vi jobbar för att skapa intresse, mata nyfikenheten hos våra elever och vara en nyckel till framtiden. Hos oss får man lite utöver det vanliga.
Hur menar du då?
– Vi har en stor gemenskap och tillhörighet på skolan. Förutom fartygen har vi också tillgång till en ö i skärgården som vi brukar åka till för att ha undervisning, det skapar ett mervärde. Det blir också lite träning och förberedelse inför långseglingarna.
– Hos oss är det lite ”Carpe Diem”, lite av fånga dagen. På sjön är det inte alltid som allt blir som man har tänkt, och att då måste man hitta en ny lösning och gilla läget. Vi får träna handlingskraft och självtänkande.
Så man måste kunna segla för att få börja på Marina läroverket?
– Nej, absolut inte. Allt man behöver kunna får man lära sig i skolan. Det marina är det lilla extra hos oss, en hel del ryms inom kursplanenerna men det är även mycket som är som ”grädde på moset”.
Okej, men vad får man då om man går gymnasiet på Marina läroverket?
– Man blir en del i gänget och lär sig samarbete. Det handlar mycket om personlig utveckling och att växa med nya uppgifter. Hos oss får man en gedigen utbildning kryddat med nya erfarenheter, upplevelser och äventyr.
175 platser varje år
Vilka är det som börjar på skolan?
– Vi har elever från ca 25 olika kommuner i och runt om Stockholm. Hur elever hittar oss brukar ofta handla om ”mun till mun-metoden” det vill säga många har eller har haft syskon och kompisar på skolan.
Men hur många får plats på skolan och hur många brukar ansöka?
– Vi tar in ungefär 175 nya elever till åk1 varje år. I dagsläget har vi 900 ansökningar till skolans alla program och av dessa är 710 unika sökande.
– Varje år tar också ungefär 175 elever studenten, vi har en mycket hög andel som fullföljer utbildningen. Många av våra elever läser sedan vidare på högskola eller universitet, avslutar Lee Stern, biträdande rektor på Marina läroverket i Danderyd.